SJÄLEVAD KÖK OCH MATSAL

    Ort Örnsköldsvik År 2017
    Byggherre Örnsköldsviks kommun
    Konsulttjänst Arkitektur, Konstruktion och Projektledning
    Arkitekter Arne Wistedt och Staffan Lindahl
    Inredare Sofia Westin
    Projektledare Per Lindahl
    Konstruktör Urban Liljedah
    Projektörer Jan-Erik Lundqvist och Elin Sjödin


    Den gamla fritidsgården och simhallen i Själevad hade passerat bästföredatum och i samband med att ett nytt vård- och omsorgsboende var i behov av ett storkök och skolan en större matsal, fick TM i uppdrag att ta sig an projektet.

    Byggnaden bestod av ett antal volymer i skiftande storlekar. Den invändiga avvattningen skulle bli utvändig och energiförbrukningen skulle minskas drastiskt. Byggnaden har fått växa och krympa i olika väderstreck för att ge plats åt den nya verksamheten. Simhallen har dels rivits och dels tillsammans med entréhallen blivit matsal. Storköket tar gamla köket och matsalen i anspråk.

    Resultatet har blivit en vit silhuett med ett vattenfall från mittenskeppet som kontrast till de i övrigt avskalade volymerna. Ljuset i framförallt kök och matsal har prioriterats och bidrar till en öppen och luftig atmosfär.

    I förgrunden, se bild 1(3) skymtar skulpturen ”landningsplats” av Monika Gora.