KONTOR WSP
  KONTOR WSP
  KOMPASSEN
  P-HUS JÄRNVÄGSALLÉN
  THE GREAT NORTHERN
  BRANDSTATION

  Nyheter \\   Åsa Wendel från TM i tidningen Arkitekten.

  2019-06-25

  Vad får man inte missa i din hemort?

  – Bildmuseet på Konstnärligt campus. Det ligger i kluster med ­Design-, Arkitektur- och Konsthögskolan, och visar internationell samtida konst av hög klass.

  – Guitars the Museum är en av världens största privata samlingar av ­elgitarrer. Unik!

  – Umedalens Skulpturpark som är öppen för allmänheten året om och har ett 40-tal skulpturer fritt utplacerade i den lummiga grönskan. Det är en speciell känsla att få ströva omkring i parken, och vartefter upptäcka och uppleva de olika verken. Parken omger det som tidigare varit mentalsjukhus mellan 1934–1986 (arkitekt Carl Westman), och är i dag befolkat av nya verksamheter som skolor, omsorgsboenden och ett antal olika företag.

  Bildmuseet, längst till vänster, är ett givet besök i Umeå. Museet är ritat av ­Henning Larsen architects i samarbete
  med White arkitekter. Foto: Johan Gunséus

  Vilken är den bästa utemiljön enligt dig?

  – När det gäller utemiljö i stad vill jag nog svara: att oväntat snubbla över små levande kvartersparker i täta stadskärnor, där man kan sitta under skuggande och rumsbildande träd, med kaféer och blommande ­rabatter. Det får gärna vara nära till vattendrag – en stunds andrum.

  Vilken är din största kulturbesvikelse?

  – När vi för många år sen besökte Helsingfors för första gången och jag inte kunde se hamnen från den högt belägna domkyrkotrappan vid Senats­torget. Jag hade väntat mig en milsvid utsikt därifrån.