Nyheter \\   BIM-projektering säkrar kvaliteten och lönsamheten i projekten

  2022-03-31

  Det händer mycket inom BIM, alltså byggnadsinformationsmodellering. Arbetet blir mer och mer digitalt och modellerna blir allt viktigare i förhållande till klassiska ritningar.

  – Med en bra modell kan kunden spara både tid och pengar – det är något vi strävar efter hela tiden, säger Jonatan Jacobsson, BIM- och byggnadsingenjör på TM Konsult.

  Jonatan Jacobsson

  Jonatan har jobbat på TM Konsult i sex år. Han sitter i Lycksele och sedan sammangåendet med AFRY jobbar han med BIM-projekt i hela Sverige. Just nu arbetar han bland annat med att kvalitetssäkra dörruppställningar och fönster i 3D-modeller av olika byggnader.

  – Det är ett roligt jobb – och viktigt. Ju bättre och mer informativ en byggmodell blir i projekteringsstadiet, desto större nytta har den vid själva bygget och även när byggnaden sedan ska förvaltas, säger han.

  Jonatan upplever att när TM Konsult gick samman med AFRY så breddades hans möjligheter ordentligt.

  – Jag är glad över att AFRY köpte upp hela TM Konsult och inte bara vissa kontor. Det gör att vi på TM får fortsätta att utvecklas tillsammans – fast nu inom AFRY. TM har verkligen hamnat i en bra organisation som gör att vi kan fortsätta fungera som ett välfungerande maskineri, säger Jonatan.

  En av hans nya kollegor på AFRY är Jan Back, som tillhör Stenungsundskontoret, men som, liksom Jonatan, jobbar med BIM-projekt över hela Sverige.

  Jan Back

  – Vi hade inte så många arkitekter på AFRY tidigare, så TM Konsult kompletterar oss väldigt bra. Tack vare att vi nu har fler arkitekter och byggnadsingenjörer i teamen får vi som jobbar med BIM komma in tidigare i processen, vilket är bra. Sammangåendet med TM Konsult har gjort oss mer kompletta, säger han.

  – Ja, även vår organisation på TM har blivit starkare av det här. Vi kan ta på oss bredare uppdrag och erbjuda fler tjänster med AFRY i ryggen, säger Jonatan.

  Han och Jan jobbar med att omsätta arkitektens skisser och kundens önskemål till en digital byggnadsmodell som innehåller byggtekniska förutsättningar som exempelvis planlösningar och fasader, el och vvs. Modellen är klickbar och innehåller mängder med kvalitetssäkrad information, som är lätt att byta ut om något blivit fel.

  – Vi vill skapa mervärde för kunden och jobba så nära dem som möjligt. Vi levererar exempelvis modeller till både upphandlingar och pågående byggprojekt och tar hela tiden reda på vilken information kunden vill att vi fyller modellen med. Det kan helt klart vara värt att lägga en extra timme på att skapa en bra modell – det kan ge tiofalt tillbaka, säger Jonatan.