Nyheter \\   Efter sammanslagningen med AFRY – större nätverk och fler experter

  2021-12-21
  Martin Norberg

  Expansionen i norra Sverige är större än någonsin. Industrier, bostäder och skolor byggs och ska byggas, och miljarder plöjs ned i myllan.

  – Vi har lokal närvaro på en mängd orter, vilket gör samarbetet med kunden mycket enklare. Tack vare sammangåendet med AFRY kan vi dessutom erbjuda experttjänster på ett effektivare sätt, säger projektledaren Martin Norberg på TM Konsult.

  Martin har jobbat på TM Konsult sedan 2013. Han är enhetschef i Härnösand, vilket även inkluderar kontoren i Kramfors och Sundsvall.

  – Det är bra med lokal närvaro. Vi ser att de allra flesta som upphandlar vill ha en lokal konsult, man vill ha långa och lokala samarbeten, säger Martin.

  I maj 2021 gick TM Konsult samman med globala aktören AFRY, vilket har gett Martin en mängd nya kollegor. En av dem är Andreas Rinnström, som sitter i Gävle och är VVS-ingenjör i grunden. I dag ansvarar han för södra och mellersta Norrland, från Östersund till Gävle. 

  Andreas Rinnström

  – Inom AFRY har vi inte haft arkitektur lokalt i norra delen av Sverige tidigare, så tillsammans med TM Konsult har vi nu blivit kompletta på fastighetstjänster i hela regionen, säger Andreas.

  Han ser sammangåendet med TM Konsult som en perfekt geografisk passbit – och stora möjligheter till utveckling finns.

  – Vi har i dag kontor på 50–60 orter i Sverige där verksamhetsområdet Building finns representerat. Vår målsättning är nu att etablera arkitektverksamhet på våra större kontor hela vägen ända ned till Uppsala, men kan även tänka oss satelliter på mindre orter i inlandet, säger Andreas.

  En av de största vinsterna med sammangåendet tycker Martin är att han har fått så många nya kollegor och ett betydligt större nätverk att nyttja.

  – Genom AFRY har vi fått experter som vi tidigare har saknat inom TM Konsult. Det är något som verkligen gynnar våra kunder – allt går snabbare och blir ännu bättre, säger Martin.

  – Och vice versa, vi på AFRY upplever samma sak – TM bidrar med så otroligt mycket till oss. Det är en win-win som i slutändan lyfter kundens projekt, säger Andreas.

  Det sker en enorm expansion i norra Sverige just nu, inte minst tack vare Northvolts etablering av en batterifabrik i Skellefteå. Det byggs för miljarder samtidigt som allt fler industrier flyttar norrut av skäl kopplade till elförsörjning.

  – Här finns väldigt stora möjligheter, konstaterar Martin
  och fortsätter:

  – Tack vare att vi är en lokal partner kan vi jobba snabbfotat och effektivt. Dessutom är vi duktiga på att pusha på våra kunder på hållbarhetsområdet. Självklart tittar företaget i stort på hållbarhet ur ett större perspektiv, men det är också viktigt att titta på den aspekten i varje litet projekt.

  Sedan sammangåendet är det flera av AFRY och TM Konsults kontor som har flyttat ihop, men inte alla.

  – Vi tar det i vår egen takt. Där det är lämpligt flyttade vi ihop så snart vi kunde, ofta på initiativ från personalen. Men på flera orter sitter vi lugnt i båten och utvärderar möjligheterna som finns. Det finns en trygghet i att inte rusa in i en förändring, både för kunder och personal, säger Andreas.

  De båda trivs i sina nya arbetsgrupper och är glada över att kunderna är positiva till förändringen.

  – Kunderna ser att det här är ett perfekt drag som ger dem stora fördelar och en samarbetspartner med ännu större kompetens, säger Martin.