Nyheter \\   Reiniusska Gården blev moderna kontor

  2021-04-01

  TM Konsult fick uppdraget att göra om pampiga lägenheter i Reiniusska gården i Umeå till moderna kontor.
  – Vi har fått så positiv respons från personalen, som menar att de nu har Umeås finaste kontor, säger Sofia Önell, Inredningsarkitekt och skrattar.

  Reiniusska gården uppfördes 1892 efter stadsbranden 1888 och är idag den enda bevarade handelsgården längst Storgatan. De senaste åren har delar av huset omvandlats från lägenheter till kontor och inrymmer även handel och restauranger. När det var dags att hyra ut plan två som kontorslokaler fick TM Konsult uppdraget att arbeta med både hyresgästanpassning och inredningsprojektering.

  Fastighetsägaren Fort Knox Förvaring ville ha hjälp med färgsättning och materialval vid renoveringen. Inspirationen kom från huset självt med dess kvaliteter och tidsanda, däribland våningens alla originalsnickerier som vi värnat om.

  – När man får vara delaktig i både ombyggnationen och inredningsprojekteringen så vävs allt ihop och det blir ett bra resultat. Att Fort Knox Förvaring dessutom hade höga ambitioner att renovera med omsorg och känsla för husets karaktär gjorde att kontoret blev något utöver det vanliga, säger Sofia Önell.

  Ett stort förtroende utvecklades under processens gång mellan hyresgästen Bricon och Sofia Önell. Bricon ville inte ha ett standardkontor, utan något speciellt – det skulle kännas hemtrevligt, men samtidigt modernt och tidsenligt.

  – Karaktären av det gamla huset skulle finnas kvar, men vi skulle också skapa en funktionell och modern arbetsplats med en genuin och personlig atmosfär. Vi ville uppnå en känsla som gör att man längtar till jobbet, säger Sofia Önell.

  Utmaningen var att bevara det fina och genuina i huset, men att samtidigt uppfylla alla funktioner och krav som finns på en modern arbetsplats i dag.

  Bricon har askan och elden som koncept i sitt varumärke och jobbar med en gråskala som symboliserar aska. Det tog vi fasta på när vi valde kulörer, tapeter och mattor. Alla textila mattor är till exempel specialdesignade för att passa färgsättningen och rummens storlekar. Meningen är att man ska ana det vackra parkettgolvet som finns där under.

  – Mattorna täcker nästan hela golvet, vilket ger en bra ljudkvalitet, akustik och dämpning på kontoret. Samtidigt skulle det inte se ut som en heltäckningsmatta, utan en löst liggande matta likt det man har hemma. Vi utgick från ett fint mönster som mattillverkaren hade, men justerade kulörerna för att passa konceptet.

  Andra specialanpassningar som gjordes i lokalen var att bygga för en dörr som inte skulle användas. På ena sidan väggen döljs dörren av en platsbyggd, stor, grön bokhylla. På andra sidan har den klätts med en korkskiva – där en darttavla är tänkt att sitta.

  – Det blev en stilfull och harmonisk mix. Vi har fått så mycket bra feedback. De som jobbar i lokalen tycker att det är det finaste kontoret i Umeå. Det är ju jättekul när man får höra sådant – och framförallt när man har haft nöjet att jobba med en sådan kulturskatt!