Nyheter \\   Starkare tillsammans i norra Sverige – dit flyttlassen går

  2022-01-28

  Tillsammans blir TM Konsult och AFRY ännu starkare inom arkitektur. Spetsbyråer som Sandellsandberg och Koncept kompletteras med TM:s kunskap och styrka på arkitektursidan i norra Sverige.

  Helena Paulsson

  – Vi är så glada över att välkomna TM Konsult och stärka vårt erbjudande i norra Sverige, säger Helena Paulsson, chef för Arkitektur och Design på AFRY.

  Helena Paulsson är chef för AFRYs arkitektur- och designerbjudande, vilket bland annat innefattar spetsbyråerna Sandellsandberg, Koncept, Gottlieb Paludan Architects, Efterklang, och Light Bureau. Hon är själv landskapsarkitekt från början och har en gedigen erfarenhet inom stadsutveckling och livsmiljöer.

  – Ett exempel på spännande samarbeten är med Skellefteå, som kommer att locka många tillbakavändare och nyinflyttade, inte minst med anledning av Northvolts batterifabrik. För den ökade befolkningen ska livsmiljöer skapas, behovet är stort för bland annat nya bostäder och skolor. Hur ska hela familjen känna sig välkommen och hur ska de ska lösa livspusslet, säger hon.

  Tack vare sammangåendet med TM Konsult får bolagen ett större
  fotavtryck i norra Sverige, där TM har stark närvaro.

  – TM Konsult kompletterar vår kunskapsportfölj och erbjudande till kund. De är starka lokalt, medan exempelvis Koncept och Sandellsandberg utgår från Stockholm och jobbar nationellt. Jag tycker verkligen om att TM jobbar så nära sina kunder, säger Helena Paulsson.

  En av hennes nya kollegor är Staffan Lindahl, arkitekt på TM Konsult i Örnsköldsvik.

  Staffan Lindahl

  – Det här är något som kunderna vinner på. Vi på TM Konsult får ännu fler discipliner att samarbeta med. Det vi har saknat inom TM förut är nu bara ett telefonsamtal bort. Det kan handla om landskapsarkitektur eller den trähusexpertis som AFRY har, säger han.

  Något som intresserar såväl AFRY som TM Konsult det som går under benämningen femtonminutersstaden, alltså en stad där du kan ta dig runt på bara femton minuter – lämna barn på förskolan, åka till jobbet eller ta dig till mataffären.

  – Vi på AFRY frågade i höstas unga européer mellan 18 och 35 år om vad som var viktigt för dem i sina livsmiljöer. Det visar sig att endast en tiondel ville bo i en miljonstad. Istället är det de medelstora städerna som lockar, städer med 100 000 invånare eller mindre, säger Helena Paulsson.

  Det är också tydligt att flyttlassen i allt högre utsträckning i
  synnerhet går till medelstäder i norra Sverige.

  – Det är i dessa städer som TM Konsult, och även AFRY, har sina kontor. Städer med starkt och framgångsrikt ledarskap, där man jobbar för att vara en attraktiv plats för unga, en levande kulturstad med framåtanda. Tillsammans blir AFRY och TM Konsult en väldigt stark aktör i norra Sverige, säger Helena Paulsson.

  – Ja, tillsammans blir vi bredare och kan hjälpa våra respektive kunder på nya sätt. Vi jobbar med kunskapsöverföring och blir inte heller lika sårbara. Vi har blivit ett härligt gäng duktiga medarbetare, säger Staffan Lindahl.