HJÄLTARNAS HUS

  HJÄLTARNAS HUS


  Ort: Umeå År 2017
  Beställare Region Västerbotten
  Konsulttjänst Inredningsarkitektur
  Inredningsarkitekter Viveca Bernhardsson, Ellen Skånberg, Lena Sylwan


  Vintern 2016 fick vi en fråga om vi kunde göra inredningen till ett nybygge för familjer som behöver ett boende nära sjukhuset. Det handlar om familjer som ibland måste åka långt och stanna länge för att man har ett barn som behöver vård på Norrlands Universitetssjukhus. För att hålla ihop sin familj och få ha sina syskon nära vill vi skapa en miljö som är så nära en hemmiljö det går och inte heller känns som ett hotell. Någonting mitt emellan.

  Familjerna behöver komma ifrån sjukhusmiljön mellan behandlingar för att kunna arbeta, plugga, vila, träna, äta och få möjlighet att stänga om sig men samtidig ges tillfälle att träffa andra som är i liknande situationer, att få samtala och umgås. I gemensamma rum som köket, tvättstugan, lekrum, spelrum, allrum, bibliotek och tv/vardagsrum kan man träffas och man kan ta emot anhöriga och äta ihop, kanske fira en födelsedag, allt för att kunna ha en vardag, så nära sitt normala som det bara går.

  Den utmaningen tog vi och när huset invigdes i maj 2017, kunde vi konstatera att både det efterlängtade huset med sin nya personal och de olika rummen blev en funktionell och skön kombination. Det gamla huset ’grindvaktarstugan’ – som inrymmer entré och kapprum/hall, 2 lägenheter, några kontor samt konferensrum. Glaslänken med dubbel takhöjd, är det stora allrummet med öppen spis och sköna möbler för samvaro mellan det gamla och nya huset. Sen det nya huset med sitt karakteristiska mönster på träfasaden, där man bor i sitt eget rum med wc/dusch och har utgång till altan. I köket har varje familj sitt eget kylskåp för att kunna laga sin egen mat i det gemensamma köket.

  För att skapa en trygg miljö med hög igenkänningsfaktor och funktionella möbler blev fokus på trä som material och kända nordiska varumärken som Stolab med sin ’Lilla Åland’ och String som gjort hyllor sen 40-talet är möbler som många känner igen och kanske redan har i sina egna hem.

  Tyger och material skulle kännas naturliga och färgskalan vara neutral för att inte ta plats eller energi ifrån människorna. Tapeter och kulörer var redan valda och där fanns mycket färg att bli glad av.

  Utsmyckningar och konst som placerats ut i huset fyller en viktig funktion i helheten och tex målades ett gammalt konferensbord som vi hittade på en auktion, in i ett fint mönster som blev både en ’duk och en snackis’.

  Husets verksamhet fyller en stor och viktig del i tillfrisknandet hos de drabbade familjerna och det har varit flera tårfyllda ögonblick då många av dessa barn på olika sätt under resan varit delaktiga med sina berättelser och betraktelser kring ett hus och vad det ska innehålla.

  Hjältar som finns på riktigt.

  Läs mer om Hjältarnas Hus:

  http://hjaltarnashus.se/

  https://www.facebook.com/Hjaltarnashus/

  https://tm.nu/nyheter/inredning-av-hjaltarnas-hus/

   


  Fotograf Åke E:son-Lindman