STRANDKAJEN

    PROJEKT \\ STRANDKAJEN


    Ort Örnsköldsvik År 2015-2020
    Byggherre Markus Näslund
    Konsulttjänst Arkitektur, Konstruktion, Projektledning och Kvalitetssamordning
    Arkitekt Staffan Lindahl
    Projektledare Per Lindahl
    Konstruktör Jimmy Näslund
    A-ingenjörer Diana Palm, Ida Åkerstedt
    Kvalitetsansvarig Björn Flybring


    TM fick i uppdrag av Markus Näslund 2015 att hjälpa till med en förädling av området på strandkajen i Örnsköldsvik. Ett nära samarbete inleddes och har resulterat i en 6 våningar hög bostadsbyggnad med publika lokaler i bottenplanet.
    Konceptet utgår ifrån Höga Kusten och mötet mellan klippor, vatten och växtlighet.
    Målet har varit att tillvarata det fantastiska läget och skapa en visuell förbindelse mellan staden, fjärden och bergen.

    Volym och materialval
    Den kuperade volymen kan ses som en silhuett av Höga kusten tillsammans med Resecentrum men ansluter även till Arken och bergen i bakgrunden. Glasytorna och reflektionerna relaterar till vattnet och de organiska inslagen stärker växtligheten i området samt knyter an till kajen. Interiör och materialval har utformats tillsammans med Jenny och Lotta på Jenny Westin Interiördesign AB.

     

    Utsikt
    Lägenheterna har kök och vardagsrum  med ett öppet samband och 80% av dessa riktas med obruten siktlinje mot fjärden. Vardagsrummet har en stor glasfond mot vattnet vilket ger en inglasad känsla året om. Utanför dessa ramar i det närmaste osynliga räcken in uteplatsen för att maximera utsikten. De större lägenheterna har två uteplatser som bidrar till en öppen utomhuskänsla mot såväl vattnet som kvällssolen. Även de mindre lägenheterna har egna uteplatser. Dessutom finns tillgång till en gemensam bastu med tillhörande relax och takterrass.

    Ljus
    Alla stora lägenheter har ljusinsläpp från tre håll. Detta möjliggörs tack vare en ljusravin som släpper in ljuset även till de mittersta lägenheterna.

    I entrén till samtliga lägenheter möts man av ett ljusinsläpp och en utblick som stärker den ljusa och luftiga planlösningen.