KONTOR WSP

  KONTOR WSP


  Ort Umeå År 2017-2019
  Beställare WSP
  Konsulttjänst Inredning
  Inredningsarkitekter Viveca Bernhardsson, Sofia Önell, Caroline Vikström, Miriam Diamant Jakobsson


  Vi fick uppdraget att utforma inredningen av WSP´s nya kontor, högst upp i det senaste tillskottet av spektakulära byggnader längs Umeälven. Byggnaden, ritad av arkitektkontoret Wingårdhs är något alldeles extra. Balticgruppen äger och har byggt huset.

  Interiören utgår ifrån husets primära färger och material som kalksten, trä och en djupblå kulör. Sen har vi utformat ett tema för lokalen i samarbete med WSP och deras värdegrund. Vi har föreslagit mycket nya möbler men en hel del är återbrukade från den tidigare lokalen.

  WSP finns på våning 4 och 5 i byggnaden och skulle gå från att ha sina avdelningar på olika platser i den gamla lokalen, många med egna rum, till ett öppet kontorslandskap med plats för 150-200 personer. Invigningen hölls i maj 2019.

  När dörrarna till kontoret öppnas möts man av den luftiga ytan med en storslagen svepande ektrappa och en vacker glasarmatur i mitten, en unik belysning som speglar kontorets tema med den ’levande staden’ som möter naturen. Glasbubblorna är symbolen för vattendroppar. Belysningen var  en viktig del för att skapa interiören och ljusdesignern Caroline Långström har verkligen lyckats med att fånga temat.

  Den gröna växtväggen ger en varm känsla och leder in till fikarummet med sittplats för cirka 100 personer. Samtliga möbler kan lätt flyttas runt och ger stor frihet för alternativ möblering om det skulle behövas. På entréplanet finns även två konferensrum; ett för större möten som går att dela av på mitten, samt ett mindre där man under fikapausen har möjlighet att utmana kollegan i en pingismatch. Här finns också reception där man anmäler sig och inväntar att bli mött av den man bokat med. Vänta kan man göra med utsikt över Umeälven.

  Upp en våning kommer man först in i en öppen kaffe/paus yta som är en del av lokalens mittskepp bestående av olika ’multirum’, kapprum, toaletter och skrivarrum. Skrivborden är placerade längs glasfasaderna och alla medarbetare har massor av dagsljus och utsikt mot staden och älven. Lokalen har möblerats med hänsyn till de siktlinjer man får i passagerna mellan multirummen.

  Det finns låsbara skåp nära arbetsplatserna, öppna kreativa ytor, projektbord och tystare bås utplacerade i lokalen, för att kunna tillgodose olika behov. Genomgående känns kontoret öppet, tyst och ljust. En populär yta är de enkla ’växthusen’ där man kan arbeta mer tillfälligt om man är på uppdrag i Umeå eller bara vill flytta på sig inom kontoret.

  ’Multirum’ är WSP´s namn på ett rum som fungerar som arbetsplats när man vill sitta ostört eller ta ett telefonmöte eller som traditionellt mötesrum. Det finns rum för 1 – 8 personer, flest av storleken 4 personer. Du flyttar helt enkelt in med din dator och kopplar upp dig mot den eller de skärmar som finns i rummet – samtliga rum har olika färgsättning utifrån våra 4 olika natur teman.

  Fotograf: Johan Gunséus